2020 година е най-топлата на Антарктическия полуостров през последните три десетилетия, разкрива

...
2020 година е най-топлата на Антарктическия полуостров през последните три десетилетия, разкрива
Коментари Харесай

31-годишен температурен рекорд в Антарктида

2020 година е  най-топлата на Антарктическия полуостров  през последните три десетилетия, разкрива изследване на Университет Сантяго де Чили, съобщи Агенция Франс Прес.

Между януари и август  температурите са достигнали сред 2 и 3 градуса по Целзий на полуострова , който е  най-северната част от Антарктида , съгласно откриватели в база на чилийските Военновъздушни сили на остров Кинг Джордж.

Тези температурни стойности са повече от  2 градуса по Целзий над типичните , разгласи климатологът Раул Кордеро в известие, оповестено от Чилийския антарктически институт.

На най-северната част на Антарктическия полуостров  междинната оптималната температура до този миг през тази година е над 0 градуса по Целзий , което  не се е случвало от 31 година , добави Кордеро.

Това е в контрастност със  зимните температури в южната част , където сред август и септември са регистрирани  -16,8 градуса по Целзий  - най-ниските от 1970 година

Антарктическият полуостров е  най-северната част на Антарктида,  където няколко страни имат  научни и военни бази, в това число Аржентина, Чили и Англия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР